امام جمعه قزوین در جلسه تفسیر قرآن گفت: بسیاری از اقوام با وجود هدایت پیامبران ایمان نیاوردند و مورد عذاب الهی قرار گرفتند.
آیتالله عبدالکریم عابدینی در سیزدهمین روز از ماه مبارک رمضان در جلسه تفسیر قرآن کریم مسجد امام خمینی(ره) در ادامه تفسیر آیات سوره «شعرا» اظهار کرد: در این سوره شاهد داستانهای تاریخی از زندگی انبیاء بودیم که به ما گوشزد میکند بسیاری از مردم با وجود هدایت پیامبران ایمان نیاوردند و مورد عذاب الهی قرار گرفتند.
امام جمعه قزوین افزود: اگر تاریخی که توسط مورخین جمع آوری شده مورد مطالعه قرار دهیم متوجه میشویم که هیچ تاریخدانی مثل آیات قرآن کریم به جزئیات زندگی قومهای پیامبران مختلف نپرداخته است و این لطف خدای متعال و قرآن کریم است که ما در جریان علت انحراف این اقوام قرار بگیریم.
وی آیات قرآن کریم، احادیث و روایات معصومان(ع) را منبع غیبی برای مسلمانان معرفی کرد که عبرتهای تاریخی را روایت میکند، و اذعان کرد: سالمترین اخبار و صحیحترین گزارشها درباره حضرت عیسی(ع)، حضرت موسی(ع) و انبیاء دیگر در قرآن کریم عنوان شده است.
این مفسر قرآن و نهج البلاغه ابراز کرد: قرآن کریم تنها منبع مطمئن در خصوص حوادث گذشتگان است که باید قدردان این فضایی که در اختیار ما قرارداده شده است باشیم. قرآن کریم از انسانها انتظار دارد که از سرگذشت اقوام پیامبران عبرت گرفته و راه هدایت در پیش بگیرند.
این استاد حوزه و دانشگاه بیان کرد: گویی این آیاتی که از سوره شعرا مطالعه کردیم و داستان گذشتگان را شنیدیم ما را برای حضور در محضر حضرت رسول (ص) آماده کردهاند تا به عصر خاتم الانبیا (ص) بیائیم و زمان ایشان و سرگذشت قوم آخرین پیامبر الهی را بشنویم.
وی با اشاره به اینکه قرآنی که سرگذشت اقوام گذشته را بیان میکند نازل شده از سوی خداوند است، گفت: باید بدانیم که این قرآن را کسی نازل کرده که بر همه عالم اشراف و قدرت دارد و همه عالم او را سجده کرده و تحت فرمان او هستند حال این آفریدگار عالم با ما به وسیله قرآن سخن میگوید.
نماینده ولیفقیه در استان قزوین ابراز کرد: سازنده این عالم که ما را آفریده به ما میگوید سرگذشت اقوام گذشته را برایت بازگو میکنم تا در این دنیا و در مسیر زندگی متوجه و هوشیار شوید، نه زمانی که مرگ به سراغ شما میآید، این قرآن به ما میگوید این فهم شما به زبانتان جاری شود.
آیتالله عابدینی ابراز کرد: خداوند قرآن کریم را کتابچه راهنمای زندگی ما قرار داده است که اگر به تذکرات آن توجه نکنیم نابود خواهیم شد و اراده و شخصیت ما آسیب میبیند.
وی عنوان کرد: در آیات سوره «شعرا» شاهد بودیم که در معرفی پیامبران گذشته، آنها خود را رسول امین معرفی میکردند اما درخصوص پیامبر اسلام (ص)، قرآن ایشان را پیامبر امین و کریم معرفی میکند که روح الامین کتاب آسمانی را بر او نازل کرده است.
امام جمعه قزوین ادامه داد: جبرئیل (ع) دارای چندین لقب در قرآن کریم است، «روح الامین»، «رسول کریم»، «شدیدالقوی» و «ذی قوه» از دیگر صفات این فرشته الهی است که خداوند با این صفات قصد دارد به ما بگوید این فرشته موجود ضعیفی نبود که خداوند بار مسئولیت نزول قرآن را بر او قرار داده باشد.
این مفسر قرآن و نهجالبلاغه گفت: خداوند در ادامه سوره «شعرا» میفرماید: «ای رسول ما وحی را به قلب تو رساندیم تا تو انذار کننده باشی و دیگران را آگاه کنی» از این آیه متوجه میشویم که برای اینکه بتوانیم روی دیگران تاثیر بگذاریم باید قبل از آن خودمان تاثیر پذیرفته باشیم.
این استاد حوزه و دانشگاه بیان کرد: برای اینکه حرکتی در ما تاثیرگذار باشد باید در دل ما نفوذ پیدا کرده باشد، گاهی بسیاری از حقایق را میدانیم و دانستههای ما درباره دین، علمی است اما اعتقادی نیست، عقلی و فکری است اما قلبی نیست، هرچیزی که قلبی شد تاثیرگذار خواهد بود.
نماینده ولی فقیه در استان قزوین ادامه داد: در پذیرش مسائل دینی ما دو مرحله داریم، مرحله عقلی و قلبی؛ هرچیزی را باید بسنجیم که جزو اطلاعات ماست یا جزو اعتقادات ما؟ ممکن است ما اطلاعات دینی زیادی داشته باشیم اما همه این اطلاعات به اعتقادات تبدیل نشده باشد.
وی با طرح این سوال که چه زمانی اطلاعات دینی ما به اعتقادات تبدیل میشود؟ اذعان کرد: قرآن کریم میفرماید: «زمانی که مطلبی بر دلت نشست این موضوع اثر گذار خواهد بود»، زمانی میتوانیم به فرزندان خود از نماز اول وقت، واجبات و اعتقادات صحبت کنیم که خودمان عامل به آن باشیم تا آنها هم عامل به آن شوند.
آیتالله عابدینی گفت: چرا نهجالبلاغه جان ما انسانها را تسخیر میکند؟ چون اعتقادات امیرمومنان (ع) با همه وجود به این حقایق رسیده است و هرکس این کلمات را میشوند مجذوب آن میشود.
امام جمعه قزوین در پایان عنوان کرد: اصرار قرآن این است که قرآن جزو اعتقادات پیامبر اسلام (ص) است به همین دلیل بر جان انسانها مینشیند، قرآن کریم منافقین را دارای دلهایی مریض معرفی میکند که به درد فهم قرآن نمیخورند زیرا قرآن به دنبال دلهای پاک و مطهر است.