انسان با اختیار خود در مسیر گمراهی و هدایت قرار میگیرد/ رمز دلنشینی قرآن مطابقت آن با فطرت است
نماینده ولیفقیه در استان قزوین گفت: رمز دلنشینی قرآن برای عموم مردم چه دانشمند و چه بیسواد این است که مخاطب اصلی قرآن فطرت ادمی است و هرچه این فطرت پاک تر و سالم تر باشد آیات الهی را بهتر جذب خواهد کرد.
آیتالله عبدالکریم عابدینی در جلسه تفسیر قرآن کریم در دوم خرداد 1398 در مسجد امام خمینی(ره) با اشاره به آیه 21 سوره عنکبوت اظهار کرد: در این آیه آمده است "خداوند هرکس را که بخواهد عذاب می کند و هرکس را هم بخواهد مورد رحمت قرار می دهد، ای انسان ها به سوی خدا بازگردید." اگر ما فقط معنای این آیه را مورد توجه قرار دهیم پس نقش ما در برابر اعمال صالح و زشتی ها چه خواهد شد؟ اختیار عمل ما در این میان چیست؟
امام جمعه قزوین افزود: در آیه 18 سوره مائده آمده است یهود و نصارا گفتند ما فرزندان خدا و پشتیبان او هستیم و با دیگران متفاوت هستیم. ای پیامبر به آنها بگو چطور با دیگران فرق دارید اما خداوند شما را به واسطه گناهانتان عذاب می کند؟ خدا هرکس را که بخواهد می آمرزد و هرکس را که بخواهد، عذاب می کند. این آیه به ما می گوید ملاک برتری خداوند قومیت نیست بلکه ملاک های دینی خداست.
وی ابراز کرد: در آیه 40 سوره مائده می خوانیم "همه اختیارات زمین و آسمان به دست خداست و هرکه را بخواهد عذاب می کند و هرکس را بخواهد می بخشد." و در آیه 284 سوره بقره نیز آمده "هرچه در آسمان و زمین است برای خداست و هرچه شما زحمت بکشید آنچه را به دست می آوردید و پنهان می کنید خدای متعال با همان شما را حساب و کتاب خواهد کرد و خدا عده ای را عذاب و برخی را می بخشد."
نماینده ولیفقیه در استان قزوین اذعان کرد: در سوره آل عمران آمده خداوند غفور و رحیم است و این نشان می دهد لطف و رحمت خداوند بر عذاب و تلافی او برتری دارد، یعنی بندگان خداوند با نازل کردن پیامبران و بازگذاشتن راه توبه و استغفار راه بازگشت بندگانش را فراهم کرده است.
آیتالله عابدینی عنوان کرد: بزرگترین دانشمندان و فیلسوفان مسلمان و غیرمسلمان عالم با مشاهده قرآن شگفت زده می شوند و نمی توانند به راحتی از کنار آیات الهی بگذرند و هرچقدر علم و دانش آنها بالاتر باشد در برابر عظمت قرآن تعظیم می کنند. اگر عده ای آن را انکار می کنند به این دلیل است که از محضر و عمق قرآن کریم بهره نبرده اند.
امام جمعه قزوین ابراز کرد: رمز دلنشینی قرآن برای عموم مردم چه دانشمند چه بی سواد این است که مخاطب قرآن فطرت آدمی است و هرچه این فطرت پاک تر و سالم تر باشد قرآن را بهتر جذب خواهد کرد.
وی ابراز کرد: در آیات قرآن می خوانیم هرکس را خدا بخواهد هدایت می کند و هرکس را بخواهد گمراه خواهد کرد، اگر هدایت و گمراهی در دستان خداست پس چرا ما در نمازها و دعاهای خود از خدا هدایت و مسیر مستقیم را طلب می کنیم؟
نماینده ولیفقیه در استان قزوین ادامه داد: خدای متعال می توانست بندگانش را به گونه ای بیافریند که همه مومن و تابع او بوده و پیاده کننده حدود الهی بر روی زمین باشند اما خداوند می خواهد که انسان با اختیار و اراده خودش به سمت هدایت، عدالت، انفاق، درستی، گمراهی و نفاق گام بردارد. زمانی اعمال صالح ما ارزشمند است که با اراده و اختیار خودمان صورت بگیرد.
آیتالله عابدینی تصریح کرد: در قرآن کریم می خوانیم، "خدای متعال هرکس را بخواهد هدایت و هرکس را بخواهد گمراه می کند، اما در قیامت از شما سوال خواهد کرد که چرا راه گمراهی را پیمودید؟" زمانی که خدای متعال قرار است از ما سوال کند پس مشخص است که ما صاحب اراده و اختیار برای قرارگرفتن در مسیر هدایت و گمراهی هستیم.
وی با اشاره به آیه 23 سوره زمر اذعان کرد: آنهایی که در دل هایشان خشیت خدا را دارند با خواندن آیات الهی متحول می شوند و با تفکر و عبرت به این آیات توجه می کنند و هرکس را که خداوند گمراهش کند هیچ راه نجاتی برای او وجود ندارد." همچنین در آیه 21 سوره نور آمده است ای کسانی که ایمان آورده اید راه شیطان را نپیمایید که دچار گمراهی می شوید و اگر خداوند به کمک شما نیامده بود هیچ کدامتان پاک و هدایت نمی شدید." اینکه خداوند می فرماید هرکس گمراه یا هدایت می شود یعنی شیطان در گمراه کردن انسان ها فعال است و ما خود را در معرض گمراهی و هدایت قرار می دهیم.
امام جمعه قزوین ادامه داد: برای بهره بردن از هدایت خدا باید متمسک به پیامبران الهی شویم و در مسیر هدایت پیامبر قرار بگیریم. خدای متعال برای هدایت و تزکیه انسان ها پیامبران(ع) و ائمه(ع) را فرستاده است اگر ما از این هدایت ها بهره بگیریم هدایت شده خداوند می شویم و اگر لجاجت به خرج دهیم در مسیر گمراهی قرار می گیریم و زمانی که از هدایت بهره نگرفتیم گمراه شده راه خدا می شویم.
نماینده ولی فقیه در استان قزوین ابراز کرد: در آیه 39 سوره نبا آمده است خدا به هرکس بخواهد رزق می دهد و به هرکس بخواهد، نمی دهد. بعد در مقابل این آیات، روایات زیادی داریم که برای افزایش رزق تلاش کنید و انفاق و صدقه و قرض الحسنه بدهید. وقتی این آیات و روایات را درکنار هم قرار می دهیم متوجه خواهیم شد زمانی که خداوند خود را رزق دهنده معرفی می کند راه های بهره مندی از این رزق هم مشخص کرده است و این رزق شامل رزق مادی و معنوی می شود. بله خداوند به هرکس بخواهد، رزق می دهد اما برایمان اعلام کرده که این رزق را از چه راهی به ما عطا می کند.
وی عنوان کرد: در آیه 35 سوره نور آمده است خداوند با نور خود هرکس را که بخواهد هدایت می کند. در آیه 22 سوره فاطر نیز بیان می کند خداوند هرکس را بخواهد شنوا و بینا می کند. در آیات دیگری می خوانیم که خدا خطاب به منافقین و کافران می گوید گوششان کر و چشمشان کور و زبانشان گنگ است یعنی خداوند به منافقین و کافران گوش شنوا نمی دهد یعنی اگر نفاق و کفر خود را کنار بگذارند دارای گوش شنوا خواهند شد.
آیت الله عابدینی تصریح کرد: این یک اصل مسلم است که انسان با اختیار و اراده خود راه گمراهی و هدایت را می پیماید. خداوند با قدرت خود توانایی انجام هرکاری را دارد اما کارهای خدای متعال براساس حکمت و معرفت و رحمت است.
امام جمعه قزوین گفت: خداوند به هرکس بخواهد حکمت عنایت می کند، یعنی ما باید راه های کسب حکمت را بشناسیم زیرا خداوند آدرس دریافت این حکمت را به ما داده است. یکی از این راه ها این است که اگر کسی 40 شبانه روز خود را برای خدای متعال خالص کند چشمه های حکمت در جانش جوشش کرده و بر زبانش جاری می شود.
وی گفت: خداوند فرموده است هرکس را بخواهم هدایت می کنم و هرکس را بخواهم گمراه می کنم و هرکس را بخواهم عزت یا ذلت می بخشم. یکی از راه های هدایت این است که انسان ها به خدا و پیامبر اسلام(ص) ایمان بیاورند و به خدا اعتماد کنند، به طور یقین قلب این اشخاص هدایت خواهد شد.
نماینده ولی فقیه در استان قزوین در پایان بیان کرد: در قرآن کریم می خوانیم که هرکس دست تمسک به خدا و کتاب خدا و پیامبر الهی بجوید هدایت می شود و هرکس عطش هدایت داشته باشد پروردگار عالم بر هدایت او می افزاید و به وی تقوا عنایت خواهد کرد.